

Voor welke klachten?
Je kunt bij mij terecht met:
-
Angstklachten
-
Depressieve klachten
-
Klachten van overbelasting
-
PTSS
-
Persoonlijkheidsproblematiek (belemmerende langdurig patronen en negatieve overtuigingen over jezelf)
Werkwijze
Het psychotherapie traject bestaat meestal uit 1 (buiten) sessie van 90 minuten per week of twee weken. De sessies zijn ervaringsgericht, inzichtgevend en gericht op het versterken van het contact met jezelf.
Er wordt vooral gebruik gemaakt van de methodes ACT, symbooldrama en EMDR (met behulp van EMDR-VR).
We nemen die tijd die nodig is: "Zo kort als het kan, zo lang als het moet". Een traject binnen de Generalistische Basis GGZ duurt meestal 6 sessies, een traject binnen de Specialistische GGZ vaak 12 tot 24 sessies.

Imaginaties
We doen regelmatig een imaginatie of verbeeldingsoefening en je oefent hier zelf mee. Verbeelding is een krachtige manier om toegang te krijgen tot emoties, deze uit te drukken, te reguleren en verwerken. Hier zijn een aantal redenen voor:
-
Beelden en emoties zijn nauw verbonden De hersenen verwerken beelden vaak sneller en directer dan woorden. Beelden en zintuigelijke informatie activeren snel het limbische systeem waar emoties worden verwerkt. Wanneer je je bijvoorbeeld iets voorstelt dat een emotionele betekenis heeft (zoals een plek, een persoon, of een herinnering), worden er direct emoties opgeroepen.
-
Verbeelding kan het onderbewuste aanspreken
Veel emoties die we ervaren zijn niet altijd volledig bewust. Door verbeelding kun je toegang krijgen tot emoties die verborgen of verdrongen zijn, omdat imaginatie helpt om voorbij het rationele bewustzijn te gaan. Het werkt als een soort brug naar het onderbewuste, waar veel emotionele informatie ligt opgeslagen. Symbolen, metaforen, en verbeelding hebben vaak toegang tot diepere lagen van ons psychologische systeem waar woorden misschien ontoereikend zijn.
-
Verbeelding verlaagt cognitieve weerstand
Wanneer je probeert over je emoties te praten, kun je worden belemmerd door weerstand, zoals schaamte of angst om geconfronteerd te worden met pijnlijke gevoelens. Imaginatie kan deze cognitieve barrières omzeilen omdat het indirect is. Het nodigt je uit om de gevoelens op een meer speelse of creatieve manier te verkennen, wat weerstand vermindert en emoties vrijer kan laten stromen.
-
Het brein reageert alsof het echt is
De hersenen maken geen groot onderscheid tussen iets wat we ons levendig voorstellen en iets wat we daadwerkelijk ervaren. Dit principe, bekend als neurale simulatie, betekent dat als je je iets voorstelt dat emotioneel geladen is, de hersenen dezelfde emotionele en fysiologische reacties kunnen vertonen als wanneer je dat echt zou meemaken. Hierdoor is verbeelding een directe route naar het ervaren en verwerken van emoties.
-
Nadenken en praten kan emoties rationaliseren
Hoewel praten en nadenken belangrijk zijn voor zelfbewustzijn, kan het proces van praten over emoties vaak leiden tot een rationele, gedistantieerde benadering van emoties. Het analytisch brein (linkerhersenhelft) probeert vaak logische verklaringen te vinden voor gevoelens, wat ertoe kan leiden dat je emotionele ervaringen bagatelliseert of onderdrukt. Verbeelding werkt anders omdat het je toestaat om de ervaring zonder filter te doorvoelen, zonder het direct te willen begrijpen of verklaren.
Imaginaties kunnen klachtgericht of inzichtgevend zijn en vaak zijn ze beide.
Luister hier een gratis inzicht imaginatie.
"A flower does not think of competing to the flower nex to him, it just blooms." - Zen Shin



Waarom buiten?
Psychotherapie in de natuur combineert de effecten van traditionele therapie met de helende effecten van de natuur en beweging:
-
Wandelen in de natuur vermindert stresshormonen in je lichaam zoals cortisol.
-
Daglicht, frisse lucht en beweging zorgen voor een betere stemming.
-
Het kan makkelijker zijn om over moeilijke onderwerpen te praten wanneer je naast elkaar wandelt.
-
Wanneer pijnlijke emoties opkomen, zorgt het wandelen en de omgeving ervoor dat emoties sneller worden gereguleerd. (EMDR is wandelend in het bos 'ontdekt' door Shapiro)
-
Beweging bevordert het functioneren van de prefrontale cortex en de hippocampus; de gebieden in je brein die zorgen voor onder meer concentratie, geheugen en reflectie.
-
Wandelen bevordert creativiteit. Nieuwe verbanden en inzichten ontstaan moeitelozer.
"Nature does not hurry, yet everything is accomplished" - Lao Tzu